Miért nem élünk tudatosan?
Szokásainkat nagyrészt gyermekkorunkban vesszük fel, másolva a szüleinktől, közvetlen környezetünkből vett mintákat.
Ezzel nem is lenne semmi probléma, ha jó mintákat másolnánk! De sajnos az a jellemző, hogy a minta vizsgálatának igénye sem merül fel.
Jellemző az is, hogy mire megszületik egy felismerés: „én nem leszek olyan, mint…”, „én ezt nem úgy fogom csinálni”, addigra már pont olyanná váltunk! De nagyon fontos, hogy itt már legalább megvan a felismerés, hogy valami nem stimmel, és ezen változtatni szeretnénk.
Visszatérve pl. a táplálkozásra, nem valószínű, hogy elgondolkozunk azon, hogy miért eszünk: csokit, süteményeket, chipset, fagyit, energiaitalt, cukrozott üdítőket, alkoholt és még sorolhatnánk a listát.
Persze nyilván azért, mert finom. Mert megszoktuk az ízét, és hiányozna.
De mit szól ehhez vajon a testünk?
Figyeltünk már a májunkra, a beleinkre, hogy ők vajon mit „gondolnak”? Mennyire nehezítjük meg szervezetünk mindennapos működését azzal, hogy valós szükségleteit figyelmen kívül hagyjuk (tudatlanságunk vagy szokásaink miatt)?
Ezek az „élvezeti cikkek” egyben az önjutalmazás eszközei is! Az energiarendszerünk csökkenő Yin energiáit (szeretet, megelégedettség, boldogság) próbáljuk kompenzálni vele, ami egy csapda, a pillanatnyi boldogságért az egészségünket áldozzuk fel!
Szüleinknek, nagyszüleinknek sokkal egyszerűbb dolguk volt. A fenti felsorolás „áldásai” nagyrészt akkor még nem is léteztek, sokkal kevesebb csábításnak voltak kitéve. Másrészt ők sokkal szorosabb kapcsolatban éltek a természettel, ami korunk emberére már nem jellemző. A természettől való eltávolodás pedig már önmagában egy betegség forrás, főleg lelki téren.
Életmódunk változásával önszántunkból helyeztük magunkat egy függőségi viszonyba, hiszen mi már nem termelünk magunknak élelmiszert, hanem az élelmiszer boltok kétes minőségére hagyatkozunk…
Vidéki gyerekként (parasztgyerekként) szoros kapcsolatban éltem a természettel, de a mindennapi munka, gazdálkodás mellett sosem láttam a szüleimet sportolni, sétálni, kirándulni, hegyet mászni. Nyilván elég volt nekik a gazdaság hétköznapi terhe, és eszükbe sem jutott más mozgásformát is keresni, talán nem is volt rá szükségük.
Így a sport az én életemből kimaradt, soha nem éreztem késztetést rá. Az életmódom felnőtt koromra már jelentősen eltért a szüleimétől, és hiába végeztem aktív tevékenységet egész nap, egy idő után felismertem a rendszeres testmozgás szükségességét.
Mi lehet a megoldás?
Nem kell túlgondolni; 1-2 naponta egy jó félórás, órás séta. Meglepődve fogod tapasztalni ezernyi jótékony hatását: a keringésre, emésztőrendszerre, idegrendszerre, légzőrendszerre.
A táplálkozás és az életmód megváltoztatása a rohanó életmódot élőknek nem könnyű feladat. De ha csak kis lépésekben gondolkodsz, és apránként mindkét területen bevezetsz egy – két újítást: elhagysz valamit a táplálkozásodból, ha nem muszáj autóval menned, és sétálsz helyette, ezek tökéletes első lépések! A tapasztalás és a jobb közérzet erőt és késztetést fog adni a további lépések megtételéhez!
Amiről még nem biztos, hogy hallottál!
Aki viszont ennél egy kicsit többet szeretne tudni ill. tenni, annak Mester Károly és Dr. Balsai Tamás nyomán segítek betekinteni, hogy milyen mély is a nyúl ürege!
Az elmúlt 100 évben környezetünk alapjaiban változott meg, és problémáink zöme abból fakad, hogy eme rövid idő alatt nem tudtunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.
Táplálkozásunk alapjaiban változott meg! 900 generáción keresztül éltünk vadászó-gyűjtögető életmódban, és ehhez mérten csak néhány generáció óta vannak jelen az életünkben olyan „táplálékok”, melyekhez az ember ennyi idő alatt képtelen volt alkalmazkodni!
Egy átlagos élelmiszerbolt kínálatából jó, ha 10-15% nevezhető jó értelemben tápláléknak, a többi élelmiszeripari szemét!!!
Az információ bármikor elérhető az interneten, annak, aki keresi, de a legtöbben azt sem tudják, hogy egyáltalán keresni kellene valamit… Mert hozzájuk nem jut el az információ, hogy betegségeink nagy része a táplálkozás következménye (nem beszélek itt most a lelki és környezeti,stb. okokról)
Mivel életünket a rohanás találóan jellemzi, és ha már meg is van a forrás, ahonnan az infó begyűjthető lenne, sokaknak nem fér bele, hogy több órás előadásokat nézzenek vagy hallgassanak végig, ezért reményeim szerint ennek a zanzásított írásnak az elolvasása még belefér.
„Az egészség döntés kérdése!”
Dr. Balsai Tamás számomra nagyon találó mondása egyértelmű: mi döntjük el, mit eszünk, milyen táplálékot viszünk be… ami mérgez, vagy ami éltet!
A teljesség igénye nélkül megpróbálom felsorolni azokat az összetevőket, melyeket elkerülve radikálisan fog változni egészségi állapotunk – ezt saját tapasztalatom is igazolja!
LEKTINEK:
Növényi fehérjék, melyeket a növények a védelmükre fejlesztettek ki, így védi meg magát és a magot, hogy ne zabálják fel, ezzel mérgezi a növény azt, aki megeszi! Egyik legdurvább formája a búzában található búzacsíra agglutinin. (A búza héjában van a legtöbb, ezért amikor teljes kiőrlésű pékárut eszel, ezt viszed be!) Kis méreténél fogva nincs szüksége arra, hogy kilyukassza a bélfalat, enélkül is áthatol ezen, és a vér-agy gáton is! Kapcsolódik a szervezet MINDEN részében (és itt most nem kezdem felsorolni a szerveinket: MINDEN szervben) található glükoproteinekhez, elkezdik szétbontani őket, az immunrendszer reagál rájuk, gyulladás keletkezik. Ha napi szinten viszünk be ilyen táplálékot, akkor állandó gyulladást generálunk…
Az autoimmun betegségek során a szervezet önmaga ellen fordul, ami csak látszólag van így! Az immunrendszer a lektinek által kifejtett hatásra reagál, és „támadja” azt a szervet, amelyben a lektinek kifejtették a hatásukat! Ezek a folyamatok állnak a Parkinson, Alzheimer, inzulin rezisztencia, allergiák, keringési problémák, daganatos megbetegedések stb. mögött.
GLUTÉN:
Talán a legismertebb növényi lektin. Egyik összetevője az Alfa gliadin, mely szétnyitja a bélfal sejtjeit, a bél áteresztővé válik, a megemésztetlen táplálék a bélfalon keresztül bejutva a keringésbe a szervezet minden pontjába eljut… Az immunrendszer reagálva az idegen anyagra, gyulladás keletkezik (többnyire állandó gyulladás) az immunrendszer pedig küzd, szenved, és közben nem azzal foglalkozik, amivel kellene! Az autoimmun betegségek, allergiák, idegrendszeri betegségek kiváltó oka…
Miért használja az élelmiszeripar? Egyrészről mert olcsó… ebből kifolyólag ezt használják ragasztónak minden olyan élelmiszerhez, ami több komponensből áll, és valahogy össze kell tartani.
Miben található: húskészítmények, pékáruk, kekszek, édességek, sütemények,stb. sőt még a tablettás gyógyszerekben is!
Az utóbbi évtizedekben áttértünk a kovászos kenyér fogyasztásáról az ipari kenyér fogyasztására. A kovászolás egy fermentációs folyamat, mely során a kovász a kenyérben lévő glutént emészthető formájú fehérjére bontja le, amit az emésztőrendszer fel tud dolgozni. Az ipari pékárúból, és mindenből, ami fehér lisztet tartalmaz, a glutén fermentálatlan formában jut a szervezetbe, ami kiváltja a szivárgó bél szindrómát! Egyes források szerint a lakosság 90% – a érintett ebben, akár van tünete, akár nincs! A szivárgó bélen keresztül a megemésztetlen táplálék a véráramba kerül, ami pedig széthordja a szervezetben. Ez lesz a háttere minden autoimmun betegségnek, allergiának!
A kenyér témájánál meg kell említeni a teljes kiőrlésű kenyér témakörét. Az egészségesnek beállított teljes kiőrlésű termékek gyakorlatilag az emberi fogyasztásra alkalmatlan összetevőket tartalmaznak, pl: a korpában gombatoxinok, gombaölőszer maradványok, komoly gyulladáskeltő lektinek találhatók, ezért a propagandával ellentétben fogyasztásuk nem javasolt!
Tanulság: el kell búcsúznunk a gabonáktól!
SZAPONIN:
Ez is egy növényi fehérje, ami szintén kinyitja a bélfalat, csak más metódussal.
A vörös vérsejteket feloldja….
A lektin a növények magja ill. héja körül van a legnagyobb koncentrációban, de a szaponin a fentiekben mindenhol ott van! A nagyon érett paradicsomban kevés van, minél éretlenebb, annál több található benne!
A babban, borsóban, lencsében is ott van, DE! nagy nyomáson és hőmérsékleten, tehát kuktában főzve felbomlik, tehát fogyasztható lesz!
Megtalálható a burgonyafélékben (az édesburgonya nem tartozik ide), paprika, paradicsom, uborka, cikkini, padlizsán.
KAZEIN:
Ez egy ismert összetevő a tejből, szintén fehérje. Az egyik alapvetés: nem nekünk készül!
Két fajta tejet különböztetünk meg: A1 illetve A2 es típusú. Az A1-es a Holsten Freez fajtájú állat teje, emberi fogyasztásra alkalmatlan, a kereskedelemben nagyrész a belőle készült tejtermékek kaphatóak; az A2-es a kecske, birka, juh, és a magyar tarka teje, ezt (általában) tudja emészteni az ember.
Tévhit: a tej „A” Ca forrás. Valójában a tej NEM kizárólagos Ca forrás, rengeteg van a növényekben is könnyen hozzáférhető formában.
A kazein be tud kötni az inzulin receptorokhoz, ami cukorbetegséget okoz! megzavarja a hormonrendszert, szklerózis, Parkinson, stb…
Kávéba tej helyett a vaj egy opció lehet, illetve a sajtoknál a hosszú érlelésű kemény sajtok. Itt az érlelés alatt a kazein szinte teljesen lebomlik!
Mit okozhat: 1-es típusú cukorbetegség, autizmus, Szklerózis multiplex, skizofrénia, autoimmun betegségek, stb.
Megtalálható: tejtermékek, húskészítmények ( virsli, párizsi), édességek, csokik, minden, ami tejport tartalmaz
GLÜKÓZ:
Monoszacharid- energiaforrás, de a növényeké!!! Az emberi sejtek közül alig van, ami ezt használja!
1 molekula glükózból negyedannyi energiát szabadítunk fel, mint zsírból!
A vérben akár mivel találkozik, azt „megégeti”! Szemét lesz belőle! Az immunrendszernek ezt ki kell takarítani. Hová takarítja? A vesékbe, májba, bőrbe (barnás májfoltok).
A szervezet a hétköznapokban attól függően, hogy épp mit csinálsz, optimális értéken tartja a vércukorszintet, ami nem állandó, hanem az igényektől függően változik.
Ha eszel egy fürt szőlőt, akkor vércukorszint felugrik 12-re, majd néhány óra múlva leesik 4 alá, és enned kell! Átadtad az irányítást az inzulinnak, felborul a jól működő rendszer!
Ezért, étkezésnél érdemes salátával kezdeni, utána fehérje, majd a szénhidrát. Így nem lesz akkora kiugrás a vércukorszintben.
Megtalálható: gyümölcsök, édességek, üdítők, minden, ami édes…
FRUKTÓZ:
10*rosszabb (a glikémiás indexe), mint a glükóz!
Soha nem lesz belőle energia, hanem a májban zsírrá alakul! LDL lesz belőle, hasi zsír lesz belőle, illetve a májra, szívre és az erekre rakódik! a hasi zsír bizonyos vastagság után átmegy hormontermelő mirigybe, és tesztoszteron bontó enzimet csinál!!! Férfiaknál a mell megnövekedése, nőknél csak hasi hízás a tünete. A fruktózzal elrontjuk a hormonháztartásunkat!
Glükóz-fruktóz: a gyümölcsökben, de húsárukba is beleteszik, a kukoricaszirup fruktóz! (növényi alapú cukorként tüntetik fel az összetevőkben)
Ha hízni akarsz, egyél SOK gyümölcsöt!
Ha már cukor, akkor méz, vagy répacukur, ne nádcukor!
Megtalálható: gyümölcsök, édességek, üdítők, minden, ami édes…
TELÍTETTLEN ZSÍROK:
Mik tartalmaznak telítettlen zsírokat: minden „szívbarát” termék: napraforgó, repce, tökmagolaj
Kivételek: Kókuszzsír, olivaolaj
MESTERSÉGES ÉDESÍTŐK:
Ezek között a legismertebb az Aszpartám. Évtizedek óta használja az élelmiszeripar úgy, hogy 10%-a metanol, vagyis idegméreg!!! De mivel nagyon olcsó, és sokkal édesebb, mint a cukor, így hát uccu neki!
Amiben nem cukor van, abban mind benne van!
Megtalálható: Üdítők, édességek, élelmiszerek… nem gondolná az ember, de még a „savanyúságok”ban is, mint csalamádé, cékla, csemegeuborka!
ALKOHOL:
Oldószer, oldja a gátlásokat, sejtfalakat, és végül a személyiséget…
Öli a bélbaktériumokat (az immunrendszerünket)
GLIFOZÁT, ATRAZIN:
A GMO-s növények úgy vannak módosítva, hogy ezeknek a totális gyomirtóknak ellenálljanak. Alkalmazásával a talajból bekerül a vizekbe, a növényekbe, az állatokba, majd végül az emberbe. A Glifozát hatására vajsav termelő baktériumok (jó bélbaktériumok) pusztulnak el az emésztőrendszerből, a máj és vese károsodását okozza! A gyomor-bél nyálkahártya sérülését is okozza, komolyan befolyásolja a női nemi hormonok átalakulási folyamatait – tesztoszteron túlsúlynak szerepe van a policisztás ovárium szindróma kialakulásában! Károsítja a placentát! Gátolja a citokróm P450 enzimcsalád működését, melynek egyik funkciója a méregtelenítés!
Az Atrazin hatására a férfiaknál tesztoszteron hiány, a nőknél a túl magas ösztrogén szint szerepet játszik az endometriózis kialakulásában!
Sajnos ez a két totális gyomirtó szinte mindenben és mindenkiben kimutatható, még a vadhúsban is (szerencsére még nem az egész országban), mert a vadak gyomirtókkal szennyezett vizekből isznak
Mióta az USA-ban a 2000-es évek elejétől szabadjára engedték a GMO-s alapanyagokat, azóta drasztikusan emelkedik az autizmus, és a viselkedészavar (pl iskolai lövöldözés)!
Megtalálhatók: ipari termesztésű gabonákban, és az ezekkel etetett állatok húsában, indiai teák, útifű maghéj, sör, tamponok, péksütemények, pékáruk, tészták…
LIZIN- SZABAD AMINOSAV FORMÁBAN:
Az élelmiszeriparban széleskörűen elterjedt adalékanyag, ízfokozó. Hatására drámaian csökken a NO szint a szervezetben, ami szinte mindenre kihat: erek, keringés, érszűkület, trombózisveszély, immunrendszer működése, inzulinrezisztencia, emésztés, a sejtes immunitás sérül, a romló keringés tüdőödémához vezet! FÜGGŐSÉGET OKOZ!
Súlyosan befolyásolja az érhálózat kialakulását a méhlepényben- koraszülés, a mellben- tejtermelés, szoptatási problémák!
Az állatok takarmányozásában is elterjedten alkalmazzák, amitől az az állatok betegek lesznek, nagy arányban hullanak el, nő a fiatal állomány betegsége – és ez a hús kerül a pultokra!
A lizinből (szabad aminosav formájúból) kadaverin (hullaméreg) képződik a szervezetben!
A sejtes immunitás sérül, romlik a keringés hatékonysága!
Megtalálható: az összes iparilag tartott haszonállat húsában, az ebből készült termékekben, tojásban!
PÁLMAOLAJ:
Vaj helyett pálmaolajból készült transzzsír tartalmú margarint fogyasztunk! A pálmaolaj olcsó, viszont gyakorlatilag nem tartalmaz Omega 3 zsírsavakat, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet belső egyensúlyának fenntartásában! Gyakorlatilag semmi hasznosat nem tartalmaz, ellentétben azzal, amiket állít róla a lobbi. Önmagában nem, de a gyártásnál alkalmazott hőkezelés miatt rákeltővé válik…
És mivel olcsó, bekerül SZINTE MINDENBE!, csak olvasd az összetevőket!
És ha étterembe mész, számolhatsz vele, hogy bármit kérsz, amit bő zsiradékban sütnek, az nagy valószínűséggel pálmaolajban lesz elkészítve…
Elolvasva ezt a rövid kivonatot, arra juthatunk, hogy a hagyományos élelmiszer kereskedelemben kapható termékek gyakorlatilag az emberi fogyasztásra alkalmatlanok!
Mi a megoldás?
Változtatnunk kell szemléletünkön a táplálkozással kapcsolatban!
Ha mindent ugyanúgy csinálunk, mit eddig, akkor nem fog változás történni, igaz ez az egészségünkre is!
Lisztből készült termékek:
- felejtsük el őket!
- ha nem megy, akkor tanuljunk meg kovászolni, kovászos pékárukat készíteni!
- keressünk hiteles kovászos terméket gyártó pékséget
- Dr Balsai nézete szerint a búza mára olyan mennyiségben tartalmazza a glutént, hogy nincs az a kovász, ami az összeset lebontja…tehát a kovászos kenyér is fog glutént tartalmazni…ez átgonolást, és egyéni döntést kíván…
- zárjuk ki a többi, lisztből készült ételt a táplálkozásból!
Gyomirtó szerek (Glifozát, Atrazin):
- tartsunk szabadon nevelt, nem GMO-s takarmánnyal, nem hozzáadott lizinnel táplált állatot!
- keressünk olyan termelőt, állattartót, aki az előző feltétel szerint tartja állatait!
- ezeken kívül ne fogyasszunk más, számunkra ismeretlen eredetű húsokat húskészítményeket, tojást!
- Kertészkedjünk! Próbáljuk meg lehetőségeinkhez képest a lehető legtöbb zöldséget, gyümölcsöt magunk megtermelni! Ha erre nincs lehetőség, keressünk bio termelőket, kosárközösségeket!
Cukor:
- Zárjuk ki az étrendünkből! (amennyire csak lehet)
- ha cukor, akkor répacukor (Kaposváron még gyártanak), illetve méz
- ezek bevitelét lehetőleg minimalizáljuk!
Pálmaolaj:
- ezzel kapcsolatban egy tanács él: felejtsük el! Szomorú hír, de gyakorlatilag olcsósága miatt szinte mindenben megtalálható. Pozitív hatása szinte a nullához közelít, ártalmai sokszámúak, rákkeltő (pl. Nutella)
Tej:
- ha már tej, akkor az A2-es típusúak, pl a szabadtartású kecske teje, és az abból készült tejtermékek
- jó hír: nincs szivárgó bél, akkor nincs baj a tejjel
Lizin:
- gyakorlatilag rengeteg élelmiszerben benne van!
- a számunkra oly természetes csokik, cukrok, kekszek, édességek, chipsek, üdítők, mustár, ketchup, félkész élelmiszerek stb. mind tartalmazzák!
Ezekkel az összetevőkkel kapcsolatban a lehetőségünk: búcsút inteni nekik! Ez nem könnyű döntés, rendszerint kell hozzá, hogy „szúrjon a szög”, azaz legyen valamilyen egészségügyi problémánk, ami elég erős késztető erővel bír, hogy meg tudjuk hozni a döntést, és meglépjük!
Biztatásul a saját tapasztalatom: miután átálltam tiszta élelmiszerek fogyasztására, gyakorlatilag azonnal azt tapasztaltam, hogy megszűnt bennem az igény a fentebb felsoroltak bármelyikére! Furcsa kimondani, de még az emlékét is elfelejtettem az ízüknek! A tiszta élelmiszerek magas minősége teljesen kielégíti a szervezet szükségleteit, nem igényel mást! És ezt pont én, a nagy csoki és édességrajongó tudja a leghitelesebben állítani!
Kérdés lehet még, hogy ezek után: MIT EGYÜNK???
Mester Károly többnapos előadását végig hallgatva, és kellően lesokkolva a fenti információktól, melyek csak egy szűk kivonata annak a hatalmast tudásanyagnak, melyet hallhattunk, a következő a javaslat: paleolit táplálkozás!
Mit értünk ez alatt:
- tiszta forrásból származó, GMO és Lizin mentes takarmányon nevelt állati készítmények, húsok, kolbászok, hurka, szalonnák, zsírok, töpörtyű, szalámik, májkrémek, halak, tőkehalmáj, stb.
- elsősorban zöld leveles zöldségek, keresztesvirágúak: káposzta, kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, zsenge zöldbab, saláták, rukkola, petrezselyem és zellerzöld, hagyma, retek, gomba, karfiol, tök, megfelelően elkészítve szóba jöhet még a bab, borsó, lencse- ezek kuktában megfőzve
- kevés gyümölcs
- gabonák közül a köles, hajdina, (esetleg kevés rizs, erről megoszlóak az álláspontok)
- magvak: dió, mák, héj nélküli tökmag, pekándió – ezeket mértékkel. A mogyoró, mandula, pisztácia a magas lektin tartalma miatt kizárt!
- víz, gyógyteák
A fentebb felvázoltak az út az egészséges mikrobiomhoz, emésztéshez, immunrendszerhez, mentális állapothoz, az allergiák, autoimmun betegségek megszűnéséhez! Ahhoz az őseredeti egészséges állapothoz, melyet sokan talán csak kisgyermek korukban éltek meg utoljára!
Hétköznapjaim az étkezés tükrében
Amikor elkezdtem megváltoztatni az étrendemet, az instrukciók ellenére sok bizonytalanság volt bennem, hogy mit tegyek, mit egyek! Egy kis segítség, hogy a gyakorlatban mit is jelent ez az étrend az én hétköznapjaimban:
Fontos, hogy amíg rendbe nem jön az emésztés, addig ne egyél gyümölcsöt! (tudom, ez fáj!)
Reggelik:
- Saláta (zeller, petrezselyem, nyáron kövér porcsin, rukkola, fejes vagy jég saláta – ezekből tetszés szerint összeválogatva), olíva olajjal meglocsolva, marhakolbász, szalonna
- saláta ráborítva egy tőkehalmáj olajával együtt
- saláta, ráborítva egy makréla konzerv,olajával együtt
- tiszta forrásból beszerzett (nem GMO-s takarmányos, nem lizines takarmányos baromfitól származó) tojás főve, sütve, zöldséggel
- miután jobban lettem (4-5 hónap) lassan, és csak két hetente 1-2 alkalommal házi kovászos kenyér, tiszta forrásból származó sertészsírral, retekkel, hagymával, salátával(vagy-vagy) – a kovászos kenyérrel kapcsolatban sincs egységes álláspont, van, aki szerint olyan magas a glutén tartalma a búzának, hogy nincs az a kovász, ami mindet lebontaná…ez mindenkire rá van bízva
- ritkán tiszta forrásból beszerzett kecskesajt salátával (ez is csak kb. 5 hónap után)
Ebéd:
- terápiás húsleves: marha velőscsont, sok petrezselyem és zellerlevél, gomba, karfiol, zöldbab, kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó (ezekből tetszés szerint összeválogatva), mindezt 10-12 órán át főzzük kis lángon
- marhapörkölt salátával
- marhamáj gombával, salátával vagy kölessel
- marha, sertés, csirke tetszőlegesen elkészítve (rántott hús csak kölessel panírozva,zsírban sütve!) – csak tiszta forrásból!
- gluténmentes tészta, pl kölestészta ízesítve
Vacsora: vagy az ebéd kétfelé osztva, vagy az, ami a reggeli
Életkortól, alkattól, fizikai igénybevételtől függ, de nincs sehol kőbe vésve, hogy naponta háromszor kell enni! Akkor együnk, amikor tényleg éhesek vagyunk! Itt azért szem előtt kell azt is tartani, hogy az esti órákban már lassul az emésztés, ezért lefekvés előtti órákban már nem szerencsés enni.
Miután az állapotod javul, ami néhány hónaptól egy éven is túlnyúlhat, kicsit körül lehet tekinteni, hogy mi van még a láthatáron. Egy jó paleolit étrenddel foglalkozó könyv segíthet még változatosabbá tenni az étrendet!
Mit tapasztalhatsz még a gyógyuláson kívül?
A bél- agy tengelyen keresztül kommunikál egymással a két fő idegközpontunk, az agy és a bél! Az információ áramlás nagy arányban egy fő irányú: a bél felől az agyba irányul! Tehát, ha egy nagy tálca sütire, csokira, chipsre vágysz, akkor a bélbaktériumaid üzennek az agynak, hogy szerezze be ezeket! Ezen táplálékok elfogyasztása a rossz bélbaktériumok elszaporodásának kedvez. A felszaporodott rossz baktériumok nagy mennyiségű toxint, méreganyagot tartalmazó ürüléket bocsátanak ki, ami a szervezetbe kerül…a vérárammal eljut mindenhová, az agyba is. Ezek az egyik fő okozói a rossz kedélyállapotnak, depressziónak, negatív gondolatoknak!
Tehát, ha mindezeket elhagyjuk, megtapasztalhatjuk, hogy mentálisan is megkönnyebbülünk, felszabadultabbá válik az elménk, egy tisztább tudatállapotba kerülünk!
Egy magasabb életminőséget tapasztalhatunk meg!
Ha többet szeretnél megtudni a témáról, keresd Mester Károly, Dr. Balsai Tamás videóit, És én is nagyon szívesen segítek!
Sok sikert kívánok!